17-05-11

Struisvogels

De Struisvogel

De struisvogel is de grootste vogel ter wereld. Het mannetje kan 2.4 m hoog en 1.8 m lang worden en meer dan 120 kg wegen. Het is bovendien het snelst groeiende dier van onze planeet : op een jaar tijd bereikt de struis 2 meter en 100 kg ! In de zomer groeit een struiskuiken tot 1 cm per dag.

Hij behoort tot de groep van de loopvogels, waartoe ook EMOE, NANDOE, KASUARIS en KIWI behoren. Deze groep wordt de orde van de "Struthioniformes genoemd en de struisvogel kreeg als naam : Struthio camelus mee. Hierin onderkennen we 4 nog levende ondersoorten :

bullet

 Struthio camelus massaicus  of de Rood Nek struisvogel

bullet

 Struthio camelus australis    of de Blauw Nek struisvogel

bullet

 Struthio camelus camelus    of  de Zwart Nek struisvogel

bullet

 Struthio camelus molybdophanes of de Somalische struisvogel

Struisvogels zijn heel sociale dieren en in hun natuurlijk biotoop trekken zij rond in troepen op zoek naar alles wat eetbaar is. In principe zijn struisvogels hoofdzakelijk planteneters, doch insecten en zelfs knaagdieren staan ook op het menu.

De struisvogel heeft in tegenstelling tot andere vogels slechts twee tenen (in plaats van vier) en kan bij het lopen snelheden ontwikkelen van meer dan 70 km per uur. 2.jpg

3.jpg4.jpg

1.jpg

17:59 Gepost door Laura in algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Capybara

De familie van de reuzenknaagdieren bestaat slechts uit één soort: het waterzwijn (capybara). Dit is het grootste knaagdier ter wereld. Hij heeft een lichaamslengte van ongeveer 1 meter en weegt zo`n 50 kilo en ziet er zeer plomp uit. Met zijn gestalte en zijn borstelige lichaamsbeharing doet hij ons aan varkens denken.

Men treft de capybara in bossen aan die in de nabijheid van water liggen en in de moerassen van Zuid-Amerika. Hij brengt het grootste deel van de dag in het water door. Hij kan goed zwemmen en duiken. Tussen zijn tenen heeft hij kleine zwemvliezen. Hij voedt zich met land- en waterplanten. Hierdoor slijten de kiezen nogal, maar omdat ze het hele leven blijven doorgroeien, vormt dit geen probleem. Waterzwijnen zijn vooral actief in de vroege ochtend en in de avonduren. In gebieden waar ze veel worden gestoord, gaan ze alleen nog maar 's nachts op zoek naar voedsel. Vrouwtjes en mannetjes zijn ongeveer even groot en ze zien er ook ongeveer hetzelfde uit. Het mannetje heeft een grotere geurklier op de neus dan het vrouwtje. Capybara`s verblijven het liefst in het gezelschap van anderen. Ze hebben weinig territoriaal gedrag Na de paring in het voorjaar brengt het vrouwtje, na een draagtijd van 16 tot18 weken, twee goed ontwikkelde jongen ter wereld. Tong uitstekennoorderlicht nieuws reuzenrat 1capy.jpegcapybara1.jpgcapybara4.jpgcapybara3.jpgcapybara2.jpgcapybara.jpgimages.jpg

17:51 Gepost door Laura in algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |